"Hiljasista kuin huopatossutehtaassa" sanonta sai ihan uuden merkityksen, kun lammaskerhon väki taas kokoontui askartelun merkeissä. Vuorossa oli huopatossukurssi. Silloin kehräyskurssilla myllytin Ainon villaa tätä kurssia varten ja tarkoitus oli tehdä ensimmäiset tossut itselle. Omat Ainot. Joskus teinivuosina olen huovuttanut hippihatun, mutta kovin kummoisia huovutusmuistoja minulla ei ollut. Noita korupalleroita olin aiempina vuosina pyöritellyt. Ensin aseteltiin karstattua villalevya lomittain siten, että eri kerrosten säikeet menivät eri suuntiin. Sitten muotti päälle ja kasteltiin muotin mukaan ääriviivat. Muotti pois ja kastellaan ääriviivojen sisältä. Sitten huovuitetaan.

DSC02305-normal.jpg

Ensimmäinen Aino työnalla.

Kun keskialue on huopunut, laitetaan muotti takaisin päälle ja käännellään saumat muotin päälle. Kastellaan. Sitten seuraavat villat muotin päälle ja käsin tunnustelemalla etsitään ääriviivat. Taas kastellaan  ja huovutetaan. Vielä kerran työ ympäri ja huovutetaan saumat hyvin. Sitten alkoi möykytys. Eli hangattiin, puristeltiin ja taas hangattiin työtä vaihdellen kuumaa ja kylmää vettä huuhtelussa. Siitä ne sitten vähitellen kutistuivat. Lopuksi tungettiin vielä lesti työn sisään ja hakattiin sitä puukapulalla. Tämä kuulema tasoittaa mahdolliset möykyt.

DSC02306-normal.jpg

noh, näyttäähän se vähän tossulle

Nyt on Ainot kotona kuivumassa. Toivottavasti koirat ei rakastu niihin. Joten, varokaa sukulaiset ja ystävät, tästä kun innostun, aloitan tossu- ja pipotehtailun. Täytynee lähiviikonloppuina linnottautua saunaan kera mäntysuovan, villavuorien ja radion.

DSC02311-normal.jpg

valmiit Ainot

Kai se on uskottava, että talvi tulee. Pitää kaivaa talvivaatteet jostain varastoista, Hameita ja shortesja ei varmaan tänä vuonna enää tarvitse. Pihalla kiemurtelee muutama johtolanka, joita pitäisi seurata. Eli hain viimeiset aitalangat pellosta, ja ne olikin melkoisessa myltyssä. Nyt sitten ovat levitettynä pitkin pihaa. Lintujen talviruokintakin on aloitettu. Ainoastaan isoin lintulauta on hukka-merkkisessä paikassa. Täytynee ostaa uusi, kun mielikuvat mahdollisista säilytyspaikoista on jo koluttu moneen kertaan läpi. Laaja arkistointijärjestelmä petti jälleen.