Viime syksynähän tuo talli sisustettiin pikaratkaisulla ja tarkoitus olikin laittaa koko hässäkkä uusiksi. Se miksei sitä heti viimeiseen silaukseen saatettu, johtui ensisijaisesti isännän reissuhommista ja julmetusta kiireestä. Suurin ongelma silloin oli tukipalkki, joka kulki keskeltä tallia ja aivan liian matalalla hevosta ajatellen. Silloin syksyllä hevonen meni palkin toiselle puolelle ja ponin karsina jäi palkin alle. Tämä aiheutti taas sen, ettei talliin tullut lainkaan kunnollista hoitotilaa tai paikkaa missä voisi kengittää hevosen. Yhden talven sitä seisoo vaikka päällään jos niikseen tulee ja naapurissa käytiin kengityksissä. Kesän tultua otin karsinoiden väliseinän pois jolloin hevoset ja pässit saivat käyttää tallia pihattona eli pääsivät paarmoja ja muita ötököitä pakoon. Heidän mielestä talli vaan oli kovin ahdas kolmelle hevoselle ja kolmelle pässille, joten rakkaat kavioeläimet kaatoivat vielä yhden seinän ja laajensivat alaansa koko tallin alueelle. No, helpottihan se hieman kun jäi yksi seinä vähemmälle purettavaa.

DSC05441.jpg

Ei siinä sitten auttanut kun rueta purkamaan loppujakin. Onneksi olin kaukaa viisaana rakentanut tuon niin, että purkaminen oli helppoa. Kylläpä sitä puutavaraa olikin kertynyt seiniin ja kattoon! Ensin aseteltiin kakkosneloset pituuksien mukaan ryhmittäin seinää vasten nojalleen, jotta olisi siitä siiiten helppo ottaa sopivan mittaista. Sitten alkoi sisäseinien laudotus. Viime talven noissa sisäseinissä oli maatilavanerit, mutta ajattelin askarrella jotain omaperäisempää ja maatilavaneri on pirun kallista ostaa lisää. Siispä kaikki muualta kertyneet laudat hyötykäyttöön ja seiniin. Arvaatkaa loppuiko omat tavalliset laudat heti ensi metreille? No loppui. Onneksi talon alla ja lampolan ylisillä oli sellaista superleveää lautaa. Sitä olikin nopea laittaa, kun laudan leveys oli yli 25cm. Eihän nekään riittäneet kovin pitkälle, joten sitten lähdettiin kaivamaan lautataapelia. Sieltä löytyi ainoana ohuena lautana sellaista vajaasärmäistä vinkuraa taidelautaa. Ei muuta kun mallataan kohdille ja seinään. Eihän nekään loppu talliin riittäneet, joten melkoinen sillisalaatti tuosta tulee.

DSC05440.jpg

Minullahan ei ole tapana suunnitella mitään, vaan alan vaan tekemään. Myönnetään, että siitä suunnittelusta voisi olla jotain hyötyäkin joskus, sillä välillä meinasi mennä sormi suuhun ja aivot loppua kesken. Silloin piti pitää pieni tauko rakentamisessa ja suunnata ajatukset johonkin muualle. Ja piti sitä isännältäkin muutamaan otteeseen kysyä. että meneekö tämä siten kuin pitäisi vai ihan päin helvettiä? Ja ettei homma kävisi tylsäksi, pitää vaihdella työtä ajoittain. Vaikkei seinä ole vielä valmis, voi sen jo valmistuneen osan hyvinkin maalata ja tervata tolppia siinä välissä. Koirille olisi voinut sanoa, että varovat sitä tervaa, mutta unohdin ja nyt on yhdessä tukitolpassa tuppo Mintun karvoja ja olipa tyttökoira onnistunut kastamaan etukäpälänsäkin tervaan. Siinä vaiheessa kun karsinoiden väliseinä tuli valmiiksi, alkoi tuntua että saattaa tästä vielä talli syntyäkin.

DSC05451.jpg

Tokikin jossain välissä onnistuin sahaamaan naulaan ja talon ainut pureva saha muuttui nitkuttimeksi. Mutta periksi ei anneta.  Nitkutin jokusen laudan sillä naulaan osuneella, kunnes laudat loppui kesken ja piti lähteä lautakauppaan. Sieltä tuli poimittua mukaan uusi käsisaha ja johan alkoi taas homma luistamaan. Päästiin tilanteeseen, että talli on ovia ja sisäkattoa vaille valmis. Louholle nyt onkin vanha ovi jo odottamassa, mutta neiti 4v tarvitsee uuden. Tässä välissä iski turnausväsymys, enkä saanut millään otetta tehtyä hommaa loppuun. Välistä piti levitellä tervaa ja maalata. No sitten tuli puhelinsoitto joka pakotti jatkamaan. Reilun kilometrin päässä on ilves raadellut lampaan laitumelle, joten tyttöjen on päästävä yöksi sisään. No heidän oma kämppä on kattoa myöten täynnä heinää, joten on helpompi asentaa talliin ovi ja majoittaa lampaat hevosen karsinaan.

Välikattoa ei ole vieläkään saatettu valmiiksi, mutta onneksi sillä ei niin kiire olekaan. Ovet on nyt paikoillaan ja hevosetkin ovat viettäneet muutaman yön sisällä. Kaipa se siitä Jouluksi valmistuu...