AITAAMISVIMMA
Sairaus joka iskee lähinnä ruohonsyöjien omistajiin.
Taudin puhkeamisaika on yleensä toukokuussa ja oireet pahenevat kesäkuun lähestyessä. Aitaamisvimman ensioireet näkyvät lähinnä tolppien ja aitanauhan levittäytymisenä autoihin ja pihamaalle. Pienestä aitaamisvimmasta ei kannata kovasti huolestua, sillä oireet yleensä poistuvat kun aitaamisvimmassa tehty aitaus saadaan käyttöön. Mikäli kevät etenee hitaasti (kuten tänä vuonna), oireet saattavat paheta. Tällöin pahaan aitaamisvimmaan sairastuneelle jää aidanteko päälle ja hän omien alueiden lisäksi aitaa ohimennen myös naapureiden pellot. Muuta haittaahan tästä ei ole, kuin että naapurisopu saattaa hieman kärsiä. Taudin kroonistuessa, on aitaamisvimmaan sairastunut melko ovelakin liikkeissään. Illan hämyssä hän hiippailee aitatolpat kainalossa pitkin lähipeltoja ja mittailee heinänkasvua samalla, kun vetää aitalankaa parhaille heinäapajille. Tautiin ei ole muuta lääkettä, kuin tuoda jo aidatuille alueille joitakin ruohonsyöjiä. Siinä vaiheessa, kun aitaamisvimmaan sairastunut seisoskelee tekemänsä aidan portilla seuraamassa ruohonsyöjien laiduntamista, on paraneminen jo alkanut.
ps. taudin pahenemista epäillessä kannattaa kutsua aitaamisvimmaan sairastunut kahville ja haastatella häntä jo aidatuista alueista, jolloin voi helposti selvittää onko tauti normaalilla tasolla, vai joko ollaan menty pahempiin oireisiin

DSC03559.jpg

No minulla tuo aitaamisvimma jäi pahasti päälle ja tulin ohimennen aidanneeksi myös yhden väärän laitumen! Olen siis sopinut lisälaitumien käytöstä yhden naapurin kanssa ja siitä on tehty ihan kirjallinen sopimus karttoineen kaikkineen. Vaan ei, jostain syystä olin saanut päähäni, että yksi sopimuksen laitumista olisi sellainen, jossa olen ennenkin hevosia nähnyt. Hiki hatussa ja kamalalla kiireellä vedin sinne tolppaa ja nauhaa, että ehtii valmistua ennen kesähevosten saapumista.Samana aamuna, kun ensimmäisten kesähevosten pitäisi saapua illalla käväisin toisessa naapurissa ja tuli siellä tuo aitaaminen puheeksi. Hmmmm totesi naapuri ja varmisti vielä, että puhumme samasta lohkosta. Se ei taida nyt olla oikea laidun.... Äkkiä viestiä sopimuksen toiselle osapuolelle ja KYLLÄ! olen aidannut väärän pellon. Olipa noloa. Mutta onneksi olin vasta aidannut, enkä ehtinyt viedä sinne hevosia. Äkkiä sitten sinne oikealle laitumelle katsomaan langat kuntoon ja tolpat suoriksi. Huh, ennätin hyvin ennen kesäasukkaiden saapumista.