Kamalan kiireistä aikaa tämä loma. Pitäisi kaikki ehtiä tehdä muutaman viikon aikana. Kuten aiemmin kerroin olimme puhuttaneet yhden kylänklopeista meille hommiin. No, työ ei ollutkaan mieluisaa (yllätys!) ja motivaatio oli nollissa. Mitä teki pojan äiti? Tuli samalla diilillä jatkamaan pojan hommaa. Kyllä se raha kelpaa aikuisellekin. Nyt sitten poika kiukuttelee kotona kun äiti varasti hänen kesätyönsä. Ilmoitin pojalle, että voi vapaasti tulla jatkamaan, sillä minulle on aivan sama kuka homman tekee. Jos sitä ei tee joku muu, jää homma sitten itselle ja rahat myös. Täytyy kyllä kehaista tätä uutta duunaria. Siinä vesuri heiluu ja paju kaatuu kun hommaan aletaan. Toki piti vähän vaihdella hommia, ettei äkkiseltään kipeydy ja lähetin duunarin auttamaan isäntää klapihommissa ja jatkoin itse pajujen pieksämistä.

20150731_122356.jpg

Vuohi ja vuohen vartija

Eläinapulaiset ovat olleet kovin onnellisia kaadetuista risuista. Koko porukka  tulee viereen syömään lehtiä kasoista. Ja kasoja taas riittää kevättalvella poltettavaksi. Tulipa siinä samalla siivottua sähkölinjan alunen ja monta muutakin ryteikköpaikkaa. Homma alkaa olla liki valmis. Eilen kun olin viimeisiä risuja pätkimässä laitumen perimmäisessä nurkassa, tuli Louho hevonen moikkaamaan. Kiersi kaikki esteet ja pysähtyi viereen. Minä tyhmä en tajunnut, että hevosella on asiaa, vaan taputin ruunaa ja jatkoin hommiani. Hetken päästä tulee taas isäntä huutelemaan. Se samainen hevonen joka vasta eksyi lampolan käytävälle, oli nilkuttanut kolmijalkaisena isännän viereen ja näyttänyt jalkaansa. Sinne oli kavioon uponnut naula muutaman sentin verran ja kipeää teki. Isäntä sitten varovasti irroitti naulan ja haki minut avuksi. Talutettiin hissuksiin hevonen pihalle, puhdistettiin kavio ja haava ensin vedellä. Sitten betadinea reikään ja sideharsotuppo päälle. Seuraavana muovipussi ja pyyhe kavion ympäri ja kierrostolkulla norsulaastaria että paketti pysyy kasassa. Tamma siirrettiin eristykseen vuohiaitaukseen joka on vielä toistaiseksi kuiva. Nyt aamulla hevonen varasi jo painoa jalalle normaalisti, joten taisimme selvitä säikähdyksellä. Voi kumpa ymmärtäisin paremmin, mitä eläimet välillä yrittävät kertoa.

DSC04351.jpg

Viisas hevonen jota toivoisin ymmärtäväni paremmin

Illalla vielä kiertelin tuolla pellossa pohtien, mistä naula on kavioon voinut tarttua. Siellä ei olla rakennettu mitään ja aidan eristimetkin on ruuvattu kiinni. Löytyihän se selitys. Kun laajensin piha-aitauksen pihattoon, ovat eläimet tietenkin polkeneet siitä maata. Ennenvanhaan on ollut tapana haudata kaikki roskat ja moskat maahan ja sieltähän ne maan kuluessa nousevat pintaan. Pihaton ulkopuolelta löytyi muutama naula ja lasinpalanen. Täytyy siis jatkossa kävellä katse maassa ja noukkia kaikki irtonainen pois.