No nyt on liukasta! Tänään en meinannut päästä lainkaan sisälle, kun liu'uin aina takaisin. Meidän portaat kun sijaitsee hiukan ylämäessä. Parempipitoista kenkää alle ja hiekkaa kasasta kaapimaan. Heinänhaun delegoin suosiolla isännälle, sillä oikoreitti naapurin maatilalle on silkkaa luistinrataa. Lampaita ei uskalla lainkaan laskea ulos. Etteivät sitten kaatuile isoine mahoineen. Eilen haettiin Sulon lihat takaisin. Onneksi isäntä lähti mukaan ja kulkuneuvoksi valittiin Ransiitti. Jos olisin itse lähtenyt tuolla kevyellä pikkukopperolla , en olisi takaisin kotona vieläkään. "Lähellä" on nähtävästi laaja käsite. Liki 50km jäistä ja sohjoista pikkutietä ei minusta ole "lähellä". No kuitenkin. Talja vietiin itse muokkaamoon. Sinnekin navigaattori neuvoi miten sattuu. Navin mielestä muokkaamo sijaisi 8km kohteesta ja keskellä peltoa. Älypuhelin kouraan ja karttapalvelu esille. Sieltä se löytyi oikea suuli, mihin taljan sai jättää odottamaan jatkokäsittelyä.

Nyt kun kaveritkin saa maistaa omakasvatettua lammasta, voisin tähänkin laittaa herkkureseptin. Minä en todellakaan ole mikään gurmee-kokki, mutta tämä on aina toiminut, vaikka muunnoksia on ollut lukemattomia. Jos anoppiehdokas on tulossa kylään ja pitäisi jotenkin hurmata ruuanlaitolla, tässä vaihtoehto:

Suussasulavaa Suloa

(tai parasta puskevaa pässiä)

Ota iso köntti lihaa. Tai monta isoa könttiä. Pylly on parasta, mutta lapakin kelpaa. Eikä sen kaiken ole pakko olla lammasta. Voi se olla sikaakin, tai nautaa, tai vaikka hirveä.

Laita lihaköntti (tai lihaköntit) muovipussiin. Perään lihakönttien koosta riippuen pieni tai iso loraus öljyä.Kyytipojaksi suolaa, valkosipulinkynsiä (saa murskatakin), minttua ja rosmariinia. Tai jotain muuta jos ei noista tykkää.

Pyörittele lihakönttiä öljymausteliemessä ja tunge jääkaappiin marinoitumaan. Vuorokausi lienee sopiva aika.

Etsi tai osta paistomittari.

Käännä liesi 125*c tai laita hellaan valu.

Ota liha pussista. Kääri lihan ympärille muutama kerros voipaperia. Sitten useampi kerros sanomalehteä. Sido paketti narulla tai rautalangalla. Kastele paketti märäksi. Kiepase ympärille vielä muutama kerros vahvaa foliota.

Paketti laidalliseen astiaan ja paistomittari kylkeen. Odottele sinne lampaankuvan kohdaalle. Ja puoli tuntia päälle. Varaa aikaa useita tunteja.

Paketti uunista, perunaa ja puolukkahilloa kyytipojaksi.

 

Tuosta älypuhelimesta. Isäntä hankki sellaisen minulle. Lähinnä just eksymisen varalle. Luulen, että puhelin on minua älykkäämpi. Muutama ilta sitten olin tallilla etsimässä hevoselta pudonnutta kenkää, kun kengittäjä soittaa. Yritin kovasti vastata puheluun, mutta onnistuin jotenkin lähettämään hänelle 3 tekstiviestiä "olen elokuvissa", "olen ajamassa". No onneksi sentään osaan soittaa tuolla luurilla, joten ei hätää jos en vastaa. Soitan kyllä heti takaisin!

Remonttihelvetti etenee. Kuivatus on valmis! Nyt odotellaan remppaporukkaa ja kai sitä täytyy jotain materiaaleja käydä katsomassa.

Naapurin mummo on ollut vähän huonona. Väsyneenä, niin kuin itse sanoo. Lupasi piristyä heti, kun karitsat syntyy. Mutta ei ennen sitä. Toisaalta toivoo karitsoiden syntyvän myöhemmin, toistaalta taas ei.