Koska talo lämpiää puilla, jyskyttää jatkuvasti takaraivossa ajatus "klapia, perkele!"

Onni on Hilima, joka helpottaa meidän talvilämmitystä suunnattomasti. Hilima siis vasta muutti meille tänä kesänä, enkä mokomasta rakkineesta enää millään luopuisi. Aamun (tai illan) viileydessä moottorisaha laulamaan, puuta nurin, pikainen karsinta ja yhtä soittoa Tuiken kitusiin. Onni on myös oma "metsä" eli metsittynyt pelto. No on meillä mettääkin, ehkä 100 tukkipuuta. Mutta ovat pirulaiset niin hankalassa paikassa, että ensin pitäisi sinne tie askarrella. Ja tietysti rajanaapuri on vetänyt oman metsänsä sileäksi, eli avohakkuuttanut melkoisen läntin. Mistä johtuen pienessäkin myrskyssä kaatuu meiltäkin puuta. Voisikohan siitä vaatia vahingonkorvauksia siltä, joka on suojaavan pusikkonsa matalaksi vetänyt?

DSC01094-normal.jpg

Albaanialaisvahvistus syöttää puuta Tuikelle

Ennen Hilimaa polttopuun teko oli hieman tuskaisaa. Moottorisahalla pätkittiin kaatuneet puut sopivan mittaisiksi. Odotettiin talvea ja lunta. Jos lunta satoi, nopeasti ahkio moottorikelkan perään, metsään, kuormanteko ja pihaan kippaamaan kuorma. Sama uusiksi ehkä sata kertaa, jos riittikään. Seuraava operaatio oli halkoa puut ja pinota liiteriin. Että ei homma farmilla lopu, kai koskaan. Eihän tuossa muuten ongelmaa ole, mutta täällä länsirannikolla lumelliset talvet ovat kovin harvassa..

DSC04450-normal.jpg

isännän omat yhdistelmät aikaa ennen Hilimaa

Onni on myös kaverit, jotka vapaaehtoisesti tarjoutuivat klapiapulaisiksi. Huomattavasti sujuvampaa ja mukavampaa hommaa hyvässä seurassa. Hyväksi seuraksi en laske hyttysiä, paarmoja tai muitakaan lentäviä, purevia ja pistäviä ystäviä. Myös hevoset ja lampaat ovat kantaneet kortensa kekoon pusikon raivauksessa. Ensin he syövät reitin puhtaaksi heinästä ja pajusta. Sitten vasta saadaan raktori paikalle. Seuraava projekti kavio- ja sorkkaeläimillä on syödä risut lehdistä puhtaaksi. Eivät ole työssään kovin tarkkoja, joten en voi suositella.

DSC01090-normal.jpg,

Pienen satsin kun kerrallaan tekee, ei ryydy kokonaan ja virtaa riittää muuhunkin hommaan. Ei ne puut sieltä metsästä mihinkään katoa.

DSC01105-normal.jpg